Parttime werken in Nederland is heel normaal

Dertig jaar geleden was het heel normaal dat één ouder van een gezin een fulltime baan had en dat de andere ouder thuis bleef voor de kinderen. Tien jaar later werd het vooral heel normaal dat één ouder fulltime werkte en de andere ouder parttime, bijvoorbeeld tijdens de schooltijden van de kinderen. Weer tien jaar verder, dus nu tien jaar geleden, werd het normaal om allemaal fulltime te werken. De financiële crisis dwong velen hiertoe. En vandaag? Tegenwoordig is parttime werken in Nederland heel normaal.

Deeltijdfuncties en voltijdfuncties

In ons land werken volgens onderzoek extreem veel mensen parttime. Het onderzoek, dat op Europees niveau werd uitgevoerd, laat zien dat er nergens zo veel parttime gewerkt wordt als in ons land. Vlak onder Nederland in de toplijst staan Duitsland, Oostenrijk en Denemarken, maar wij spannen echt de kroon. Niet heel vreemd, want er zijn gewoon ontzettend veel parttime banen beschikbaar in ons land. Van alle Nederlandse banen is bijna de helft een deeltijdfunctie.

We willen geen fulltime baan

Er wordt vaker gedacht dat mensen parttime werken omdat er geen fulltime functies beschikbaar zijn. Dit geldt zeker zo in meerdere Europese landen, maar in ons land gaat dit niet op. Het onderzoek laat namelijk zien dat een heel groot deel van de mensen met een parttime baan gewoonweg geen fulltime baan willen hebben. Zij vinden het prettig om deeltijd te werken en zoeken dan ook niet naar meer uren. Wie promotie wil maken moet volgens het onderzoek eigenlijk wel fulltime aan de slag.

Een parttime salaris is voldoende

Eerder hadden we in Nederland te maken met een economie waarin het financieel (bijna) niet te doen was om parttime te werken. De tijden zijn gelukkig veranderd. De Nederlandse economie is goed op orde en dit betekent dat functies voor 24 uur voldoende zijn om van te kunnen leven.

Zoekt u nog een leuke parttime baan?

Wilt u een leuke, flexibele en goed betaalde parttime baan gaan bekleden én de goede doelen ondersteunen? Dan zit u goed bij Goede Doelen Promotie. U kunt bij ons parttime aan de slag als enthousiaste werver van collectanten. Vraag gerust onze vrijblijvende informatiebrochure aan. Natuurlijk kunt u ook altijd contact met ons opnemen wanneer u interesse heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

achttien + 10 =